Jerngrytebrød

Innlegg Bread Innlegg Bread2 slices of Bread

Er det noe som gir meg glede her i livet, så er det god mat. Gjærbakst kommer høyt på listen over mat jeg liker godt. Hvis det i tillegg er enkelt å lage, som dette brødet, ja da blir jeg hekta. Selv mannen min er hekta på å lage det. Du trenger bare å planlegge litt når du ønsker å spise brødet, siden det skal heve en stund, men ellers svært lite arbeid, og det liker vi. Oppskriften har jeg hentet her.

Du trenger:

Jerngryte, evt Rømertoph

Ingredienser:

300 g hvetemel

125 g speltmel

3,5 dl vann

2 ts salt

0,5 ts gjær (tørrgjær)

Fremgangsmåte:

Bland alt det tørre sammen i en bolle og så til slutt vannet. Vannet trenger ikke være lunkent. La deigen stå tildekket i 12-24 timer. Jeg bruker plast og så et klede over.

Når du er klar for å steke brødet tar du deigen ut av bollen på melet benkplate. Ha godt med mel ellers vil det bare blir kliss. Ta deretter og brett kantene litt inn mot midten. Jeg gjør dette noen ganger. La deigen hvile, mens du setter jerngryta i kald ovn og slår på 240 grader. La deigen hvile på benkplaten til ovnen vasler at den er varm nok. Ta gryta ut av ovnen (NB! husk at gryta er veldig varm) og ta deigen over i gryta. Ta på lokket og sett gryta tilbake i ovnen. Stekes med lokket på i 30 minutter, ta deretter av lokket og la det steke ytterligere 10-15 minutter. Brødet får nå en brun gyllen skorpe.

Ta brødet ut av gryta og avkjøl på rist.

Jeg har laget dette brødet kun med hvetemel og det funker fint det også. Du kan også tilsette urter, nøtter eller annet du liker i brød. Jeg har prøvd walnøtter og det var veldig godt.

Jeg anbefaler å vente litt med å skjære i brødet inntil det har blitt litt kaldt – hvis du klarer. Brødet passer også ypperlig til helgfrokoster. Sett deigen på kvelden og nyt ferskt, sinnsykt godt brød på morgenen.

Lykke til!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s