Hersketeknikker

hersketeknikk

De fleste av oss har en eller annen gang opplevd det, sett det eller vært den som har utøvd hersketeknikker. Leste i dagens DN om akkurat dette og hvordan det blir brukt i næringslivet. Det gjelder ikke bare gamle gubber som benytter dette ovenfor de som er yngre, som man ofte tenker seg, men også kvinner benytter hersketeknikker. Det er et ganske svevende skille på hva som er rett og gal bruk av hersketeknikker, men det kan benyttes til det positive på en god måte. I de tilfellene hvor en eller flere personer føler seg sett ned på, ignorert eller feilbehandlet synes jeg hersketeknikken ikke er positiv. Tilfellene det kan fungere er når man på en flørtende og positiv måte klarer å snu en sak til det bedre, eller løfte andre mennesker.

Jeg tror de fleste av oss en eller flere ganger har blitt utsatt for hersketeknikker og da tenker jeg ikke spesielt på i næringslivet, men privat. Jeg har iallefall blitt utsatt for det, opptil flere ganger, men i de fleste tilfeller lar jeg det bare passere. For jeg ønsker ingen ubehagelige situasjoner, eller så er øyeblikket forbi før jeg får tenkt meg om “Hva skjedde her…?” Og før jeg får motsvar på tungen er situasjonen over. Det er vel litt sånn også at det ikke alltid er så enkelt å sette helt fingeren på det heller, det kjennes bare veldig ubehagelig.

Da jeg var yngre var det spesielt en bekjent som konsekvent avbrøt meg, midt i en samtale. Og jeg er vel ikke kjent for å skravle mye…Veldig irriterende, men jeg lot det alltid passere. Ville jo ikke gjøre situasjonen ubehagelig, sette andre i forlegenhet. Men den egenrådige,uhøflige personens væremåte gjorde meg den gang obs på en del gutters herskemetoder ovenfor jenter.

I en del jentegrupper, eller samling med jenter/venninner kan herskemetodene være mange. De fleste har vært vitne til eller selv opplevd dette. Det kan være baksnakking, stillhet, ignorering, ekskludering, subtile kommentarer, himmling med øyene, oppgitte sukk og så videre. En lang liste. Jeg vil klassifisere mye av dette som hersketeknikker. Hvorfor de forekommer kan være opplært, men også benyttes for å opprettholde en posisjon i vennekresten eller i en situasjon. Hersketeknikker blant jenter blir tidlig lært og utført. Se bare på barneskolen når en blir utestengt fra vennegjengen, en kald skulder en dag, ekskludering fra bursdager, osv.

Vi voksne damer er ikke bestandig så langt fra det som foregår i barnealderen. Vi har nok blitt noen år klokere, men allikevel finner vi frem visse hersketeknikker når vi ønsker det. Det benyttes i talens bruk eller ved kroppsspråket. Og noen ganger er det ikke hva som blir sagt, men hvordan det sies og kroppens holdning når det sies. Det er ikke hyggelig å bli avbrutt eller neglisjert i en samtale. Tilføyd egenskaper du ikke kjenner deg igjen i, avskjært og avspist med “morsomme” eller belærende kommentarer. I en samtale med fler personer hvorpå en snur seg halveis, eller helt for å eskludere en person, er veldig lite hyggelig. Vi har alle forskjellige ståsted og en åpenhet og raushet er vel mye hyggeligere? Hersketeknikkene benyttes også i sosiale medier. I artikkelen i DN i dag var en av dem som bevisst benyttet dette ved å svare sent på en mail. Slik at personen ikke skulle føle seg for viktig.

Det er noen som vokser på å få andre til å føle seg små. Det gir dem en følelse av makt. Jeg elsker når jeg ser personer som med list og humor klarer å snu en situasjon, der de helt klart blir utsatt for hersketeknikk.

I artikkelen i DN i dag forteller Fredric Hauge (Bellona) at han hadde studert Siv Jensens fremferd en periode og da han benyttet hennes væremåte og herskteknikk i et intervju, avsluttet hun det i sinne. Det er ikke godt å bli møtt seg selv i døra.

Jeg tror flere av oss har bevisst og ubevisst benyttet hersketeknikker, men å bevisst å bruke det til egenfordel i sosiale anledninger er rett og slett veldig ubehagelig. Jeg tenker i allefall at jeg skal øve meg på å være mer raus og åpen for situasjoner og de rundt meg. Men også faktisk bryte inn når seg ser bevisst bruk av nedlatende hersketeknikk.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s