Gleden ved å gi…

jul1

Da er vi godt inn i desember og mange er i gang med gaveinnkjøp og forberedelser. Før julemåneden har begynt har jeg gjerne 100vis av ideer, oppskrifter og gjøremål som jeg ønsker å gjennomføre i desember, men disse blir gjerne eliminert etterhvert inn i måneden. For strengt tatt så blir det jul hvor enn mye vi stresser. Jeg har vel funnet ut de siste årene at det er hyggeligere å gjøre de enkle ting med barna, en å mase med å gjøre allverdens. Pepperkakebaking, med mye latter og tissefanter på kakemenn er og blir barnslig moro for barn (og litt oss voksne). Ungene fryder seg over fritt å bake kakene slik de vil. Så får de perfekte instagram-kakene utebli.

Gavene er snart i boks her i huset – iallefall fra oss voksne. Utrolig deilig i grunn. Og til uken tenkte jeg å la barna begynne med sine gaver. Jeg synes det er så viktig at barna lærer seg gleden ved å gi i jula. At det er stas å gi den hemmelige gaven de har laget til bestemor. Det at de gleder seg over å gi, er det beste med hele julaften. Min tante som jobbet med barn omtrent sitt hele voksne liv, fra noen år i Kenya, barselavdeling i Oslo til barnevernsinstitusjon i Skien, mente at man ofte glemte å gi barna gleden ved å gi. Dessverre lever ikke tante lenger, men akkurat disse ordene fra tante sitter fremdeles. Det å lære barna å gi. Hvert år hører jeg så mange si at barna får så mye gaver, og hvert år glemmer vi oss ved gaveinnkjøpene. Men husker vi på at barna våre også liker å gi?  Jeg tenker ikke at vi skal gå til innkjøp av dyre gaver fra dem, men kanskje enkle hjemmelagde gaver kan være noe? Masse ting som ikke nødvendigvis koster allverdens, men som gir barna en stor glede. Synes det er så flott når barnehagene bidrar til disse hemmelighetene. Og jeg husker selv fra den tiden hvor de kom hjem med en selvlaget gave og en innpakning som knapt hang på, men herlighet så fornøyde de var. Hadde gjort det selv og var strålende glad over resultatet. Jeg har fremdeles en del av disse gavene, og tar dem frem når vi pynter til jul.

Jeg liker at det er litt ekstra å gjøre når det nærmer seg jul. Det godt å sette seg ned når beina verker og jeg ser at det er koselig rundt meg, eller når det lukter godt fra baksten. Men jeg minner meg selv på hver jul at uten samvær og felles gjøremål, blir julen ganske stusselig. Involvere barna mer i rengjøring, kakebakst og ikke minst gaver tror jeg alle har godt av.

Jeg har noen ideer til enkle og ikke alt for dyre gaver du kan involvere barn og kanskje pappa i. Kos dere masse.

Spiselige gaver

Små pepperkaker som puttes på syltetøyglass. Glassene kan pyntes med barnas egenlagede etikett, evt kan det også limes pynt på eller males. Pepperkakedeigen kan du enten kjøpe ferdig eller ta deg tid til å bake selv. Jeg synes den ferdige er helt brukbar. Marsipankuler og annet julegodteri egner seg også fint.

Tennbrikettboks

I et tidligere innlegg laget jeg en tennbrikettboks som jeg spraymalte. Dette bør jo voksne kanskje gjøre, men kjøp maling, klistremerker og annet som barna kan dekorere boksene med. Har du en liten småtass som liker bedre å gjøre ting på data, enn på tegnearket, kan du feks la dem boltre seg i et egnet program og printe ut og lime på. Bruk fantasien! Filt, stoffrester og utklipp fra blader, tapeter, fine papir osv kan også være dekorativt. For de litt større barna kan du ta frem en limpistol og de kan lime på perler, stener, stoff osv…

Fystikkeske

Dette er noe som jeg har laget med ungene noen ganger. Bruk en fystikkeske med litt store stikker og pynt sideflatene (husk ikke tennflaten). Kan evt være lurt å male flatene for de minste, slik at de bare selv bare kan feste på det de ønsker.

Gaveposer

Små gaveposer som de kan dekorere og lage etiketter til. Kjøp små duftlys (har sett de har det på Nille og Clas Ohlson) som de kan legge i en liten celofanpose (har jeg tidligere kjøpt på Søstrene Grene). Her kan de pynte pose, lage etikett. Ekstra fint blir det hvis de putter oppi litt stjernekonfetti.

Tegninger/malerier

Barn er fra veldig ung alder skikkelig fornøyd med sine egne tegninger. Det er etterhvert som de blir større at de blir mer kritiske. Jeg synes at mange tegninger kan være veldig fine selv om de ikke er perfekte. Settes de i rammer blir det jo også ekstra fint. Små lerreter som de selv kan male er gøy. La dem få noen få malingsfarger og slipp dem løs. Blir som regel superfint. Min erfaring er at gir du dem for mange farger blir det til slutt et ganske grått utseende på dem. En blanding av maling og pålimte bilder kan også bli fint.

Konglepynt

Jeg er ute å plukker kongler på høsten og tørker dem i kjelleren frem til desember. Jeg tror at kongler er noe av det fineste dekoren naturen kan gi oss, og det er helt GRATIS. Heng på en snor evt pynt dem med hvit maling og sølvglitter så får du kjempefin julepynt.

Dette er noen få ideer, men prøver stadig å komme på flere…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s